Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Marum – Flevo Boys

Zaterdag 2 december, aanvang 15:00 uur
Sportpark De Holten
Hoornweg 40 B, 9363EH MARUM

KNVB – spelregelwijzigingen met ingang van 1 juni 2021

Onlangs heeft de International Football Association Board (IFAB) de volgende spelregelwijziging goedgekeurd. Deze wijzigingen zijn per 1 juni 2021 ingegaan.

Belangrijkste spelregelwijziging: Regel 12 – Overtredingen en Onbehoorlijk gedrag:

Hands

Omdat de interpretatie van hands niet altijd consistent is geweest, door onjuiste toepassing van de Spelregel, hebben de leden bevestigd dat niet elke aanraking van de bal door een speler met de hand of arm een overtreding is.

Met het oog op het criterium van de hand/arm die het lichaam van de speler op onnatuurlijke wijze groter maakt, werd bevestigd dat scheidsrechters hun oordeel moeten blijven gebruiken om de positie van de hand of arm vast te stellen in relatie tot de beweging van de speler in die specifieke situatie.

Met het oog op deze toelichting is er sprake van strafbaar hands als een speler:

  • de bal opzettelijk raakt met zijn hand of arm, zoals door het bewegen van de hand of arm richting de bal;
  • de bal met hand of arm raakt wanneer dit het lichaam op onnatuurlijke wijze groter heeft gemaakt. Een speler wordt beschouwd het lichaam op onnatuurlijke wijze groter te hebben gemaakt, als de positie van die hand of arm geen gevolg is van, of te verklaren door, de beweging van het lichaam van de speler in deze specifieke situatie. Door de hand of arm in een dergelijke positie te hebben, loopt de speler het risico dat de hand of arm geraakt wordt door de bal en dat dit bestraft wordt; of
  • scoort in het doel van de tegenstander:
  1. rechtstreeks vanaf de hand of arm, zelfs als dit onopzettelijk gebeurt: dit geldt ook voor de doelverdediger;
  2. direct nadat de bal de hand of arm geraakt heeft, zelfs als dit onopzettelijk gebeurt.

Onopzettelijk hands dat ertoe leidt dat een ploeggenoot scoort of dat er een scoringskans ontstaat, wordt niet langer als een overtreding beschouwd.

In de bijlage staan de volledige tekst en nog wat minder ingrijpende spelregelwijzigingen, waarbij niet alles op het amateurvoetbal van toepassing is.

Spelregelwijzingen seizoen 2021/2022

Door Paula van der Woude - 3 juli 2021