Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

EVV – Flevo Boys

25 september 2019, kwalificatieronde 2 BV aanvang 20:00 uur
Sportpark In de Bandert, Sportpad 3 Echt

Blij: Flevo Boys is zó veel meer dan voetbal

Afgelopen week sprak ik voor de serie jubileuminterviews en de presentatiegids drie leden van Flevo Boys: Gerben Hofstra, Geeske Dieterman en Gerrit Brem, van ‘de keet’. Ik werd er helemaal blij van om te horen hoe belangrijk Flevo Boys is voor hun sociale leven.

Gerben Hofstra

Gerben Hofstra kennen we allemaal. Inmiddels negentig jaar, fluit hij nog elke zaterdag twee pupillenwedstrijden. Met een strenge blik wandelt hij op de wedstrijdvelden tussen de pupillen. Die accepteren moeiteloos zijn gezag. Af en toe gaat de fluit naar de mond. Soms is er een lichte versnelling, om te laten zien dat hij er nog steeds bovenop zit.

Na twee wedstrijden gaat de oude scheidsrechter naar de commissiekamer om daar, als hij de beurt heeft, andere scheidsrechters te ontvangen. Tussen de middag krijgt hij van Flevo Boys zijn gratis patatje, gaat hij naar huis om te douchen, om later op de dag nog bij het eerste of een ander team te kijken. De zaterdag sluit hij gezellig af met een pilsje in de kantine. ,,Dat moet kunnen toch?’’, lacht Gerben. ,,Met mate hoor. Maar het is altijd zó gezellig in de kantine. Dat wil ik niet missen.’’

Flevo Boys is voor Gerben meer dan voetbal. 2015 was een zwart jaar voor de familie Hofstra. Gerbens vrouw Hielkje en zoon Sjirk kwamen te overlijden. Veel steun ontving hij daarna van familie, vrienden én van Flevo Boys. ,,Wat die club voor me heeft gedaan is geweldig. Vanuit Flevo Boys heb ik veel bezoek gehad, van de voorzitter en tientallen andere leden. Sommigen, zoals Jan Jongman, een van mijn beste vrienden, komen langs en nemen dan soms een maaltijd mee. Voor in de diepvries. Ik kan zelf koken hoor, maar ach, een bakje nasi of bami opwarmen is toch wel eens makkelijk.’’

Geeske Dieterman

Geeske Dieterman is een dochter van Gerben Hofstra. Haar kennen we van de barploeg. Ze schenkt een kop koffie in, tapt een biertje, haalt een broodje kroket bij het loket van de keuken, maakt een praatje, ruimt wat rommel op en probeert zo samen met haar teamleden de bezoekers van de fraaie strakke kantine van Flevo Boys zo goed mogelijk te helpen. Voor Geeske is zaterdag Flevo Boys-dag.

Het zijn pittige zaterdagen, maar ze kosten haar weinig moeite, vertelt ze. ,,Elke zaterdag is bijzonder. Je hebt contact met allerlei mensen, maakt vaak even een praatje en het voelt goed dat ik dit voor de club kan doen. Flevo Boys is nu eenmaal een groot deel van het sociaal leven van mij en mijn man Pim. Het voelt een beetje als familie. Ik ken iedereen, iedereen kent mij.’’

 ‘De keet’

‘De keet’ herbergt ook een mooi verhaal. 35 jaar geleden kreeg uitvoerder Gerrit Brem, in die tijd actief lid van de accommodatiecommissie, een versleten keet van Bouwbedrijf Timmer. Hij knapte ‘m op en plaatste deze voor de thuiswedstrijden van het eerste als ‘filiaal van de kantine’ in de hoek van het hoofdveld bij de parkeerplaats. Gerrit verkocht daar koffie, koeken en andere lekkernijen. Een geweldige service voor de bezoekers, want niet iedereen kan in de drukke kantine terecht.

Gerrit kreeg hulp van Sjoerdje Wielenga, haar zus Anita en Piet Sonneveld. Zij ondersteunen Gerrit al weer tientallen jaren. Anno 2017 zijn ze nog steeds actief in hun keet, die inmiddels verplaatst is naar een andere hoek. Een ongekend staaltje vrijwilligerswerk, dat wordt gemotiveerd door hun onderlinge  vriendschap en liefde voor de club.

Flevo Boys is zó veel meer dan voetbal.

Huib van der Wal

Door Paula van der Woude - 2 april 2017