Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Marum – Flevo Boys

Zaterdag 2 december, aanvang 15:00 uur
Sportpark De Holten
Hoornweg 40 B, 9363EH MARUM

De jongste gediplomeerde trainer van Flevo Boys (17)

Op maandag 20 januari kreeg Jessey Takes, zijn eerste KNVB-diploma overhandigd en kon hij zichzelf officieel “Pupillentrainer” noemen. De cursus “Pupillentrainer” en “Juniorentrainer” zijn de relatief nieuwe cursussen van de KNVB, voor juniorentrainer moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn en voor deze nieuwe cursus mag je ook jonger dan 18 jaar zijn.
Jessey heeft zijn, 3 maanden durende, cursus gevolgd bij ASV Dronten.
Er waren zes bijeenkomsten om in de praktijk te laten zien wat je kunt en om elkaar te evalueren.

Jessey’s ervaring

Je begint in een groep met max. 11 andere cursisten die allemaal voor dat diploma gaan.
Er zijn drie KNVB docenten die je helpen om jezelf te vormen als trainer volgens de KNVB-principes. Het bijzondere aan de cursus is, dat hij voor de eerste keer op deze manier wordt gegeven. Eerder werd er gewerkt met voorbeelden en een uitleg, maar nu staat de cursist meer centraal. Met de drie uur durende bijeenkomsten was er genoeg tijd om trainingen te geven, zou je denken, maar in realiteit had je maar 15 minuten. Je moest dus goed voorbereiden en snel handelen als de training niet liep.
Het evalueren en elkaar beoordelen duurde langer, maar daardoor leer je wel evalueren, relativeren en jezelf als trainer herkennen.
De docenten waren erg behulpzaam en we hielpen elkaar erg goed, de sfeer van de cursus was niet alsof je getoetst werd, maar meer gefocust om de basis van het trainen te leren, wat ik erg fijn vond.
De cursus is erg gefocust op het stellen van open vragen aan de spelers, om ze vervolgens zelf te laten denken. Zelf vond ik dit ver gaan, maar als je er zelf over nadenkt en de juiste vragen stelt, merk je wel dat het werkt. Het leuke aan trainingen geven vind ik, dat je de spelers enthousiast kan maken en ze ook daadwerkelijk wat bij kan leren.

Ik ben zelf super fanatiek met trainen en ook met het zelf voetballen, maar het plezier staat natuurlijk altijd bovenaan. Momenteel train ik samen met mijn vader de JO13-2 en dat doe ik met veel plezier, ik heb een goede verstandhouding met mijn vader en wij hebben dezelfde ideeën over hoe voetbal gespeeld zou moeten worden. Ik ben persoonlijk niet iemand die per se een trainer idealiseert maar ik vind, in het huidige voetbal, Julian Nagelsman een erg interessante trainer, die goede ideeën heeft over het voetbal. En ook Erik Ten Hag heeft goede ideeën over voetbal en als laatste uiteraard Jürgen Klopp.

Aanrader

Volgens Jessey is de 3 maanden durende cursus 100% een aanrader voor elke trainer, niet alleen beginnend. Je leert jezelf namelijk als trainer beter kennen en je realiseert je wat er beter kan aan jouw trainingen. Ook leer je om een voorbeeldfunctie te zijn en de juiste manier om spelers te begeleiden voor de langere termijn, stel dus open vragen. Kortom een handige cursus om te volgen, maar vooral een hele goede cursus om jouw trainerscarrière te beginnen.

 

Door Paula van der Woude - 23 januari 2020