Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Buitenpost – Flevo Boys

25 januari 2020, aanvang 14:30 uur
Sportpark De Swadde, Jeltingalaan 80 9285 WL Buitenpost

Ik heb de laatste tijd zoveel geleerd van mijn fouten, dat ik er nog maar een paar maak

Kent u die verhalen over ongeïnteresseerde jeugd? Ze willen niets! Die doen de hele dag niks! Zo ongemotiveerd! Hij komt niet van stoel af! Niks lijkt haar te boeien!

Soortgelijke verhalen hoor ik ook langs en op onze voetbalvelden. Die speler komt altijd te laat! We hebben hem al zo vaak aangesproken. En hij doet bijna nooit zijn best en neemt daarin zijn teamgenoten mee. Of dat voor de zoveelste keer de wedstrijdshirts vergeten zijn. Of dat er weer iemand zonder voetbalschoenen in de kleedkamer zit. Het belangrijkste vergeten van wat je inpakt in je voetbaltas nota bene! Spelers wie zich niet afmelden. Of wel afmelden maar dan na de wedstrijd of training pas.

We horen deze berichten overal van vandaan. Van scholen, stagebegeleiders, bedrijven, andere sporten enzovoorts. De kranten staan er vol mee. Googelt u zich suf! Dat wij hier mee te maken hebben als vereniging is logisch. Want onze leden; voetballers, begeleiding, bestuur, vrijwilligers en ouders zijn een afspiegeling van de maatschappij. Wat moeten wij als vereniging hier mee doen, waar liggen onze kansen?

Hoe motiveer je een speler?

Wanneer raken mensen, spelers gemotiveerd en wat zijn kenmerken van een stimulerende, motiverende omgeving? Stimulerend voor de bereidheid tot actie over te gaan, is de mate waarin personen het gevoel hebben eigen keuze te mogen maken en eigen werkwijzen te mogen inzetten.

De vraag voor een trainer is dan: mogen spelers bij mij kiezen uit verschillende tactische en technische vaardigheden, geef ik ze ruimte eigen strategieën in te zetten en stimuleer ik dit ook tijdens verschillende opdrachten tijdens trainingen en wedstrijden?

 

Daarnaast heeft het te maken met een doel. Wat kom je te weten en wat kun je ermee. Nu en later. En wat je moet doen om dat doel te bereiken. Is het voor spelers duidelijk waarom ze de oefenstof die wordt aangeboden moeten leren? En als ze het al weten, wat leren ze dan? Hoe ziet de training eruit voor de verschillende spelers in een team? Of is het toch voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen ze met wat ze leren op voetbal en hoe ontdekken ze dat? Wordt dit met de spelers besproken of mogen spelers daar zelf over nadenken?

Tot slot blijkt het hebben van een goede relatie, goede band met de ander en het ervaren van betrokkenheid van die ander op jou als persoon een belangrijke voorwaarde voor de bereidheid tot actie te komen. Hoe ga je als trainer of leider om met je spelers? Weet je waarin een speler erg geïnteresseerd is of veel van af weet? Weet je ook waar een leerling erg mee zit? Wat hij moeilijk vindt? En welke hulp geef je spelers en krijgen alle spelers de hulp die ze nodig hebben? Weet je wanneer de ander, een speler hulp nodig heeft?

Opleidingsmogelijkheden

Bij Flevo Boys zijn we altijd op zoek naar de beste opleidingsmogelijkheden voor onze spelers. Dit betekent, dat we op dit onderwerp aan het zoeken zijn hoe we dit nog beter kunnen doen. Enkele vuistregels die we u als lezer, ouder, speler, trainer of leider mee kunnen geven zijn alvast dit:

  1. Laat spelers zelf beslissen in alle momenten.
  2. Bevraag spelers naar wat ze moeten doen in voetbalsituaties.
  3. Heb met elkaar een gezamenlijk doel voor ogen.
  4. Probeer waar mogelijk de speler zo individueel mogelijk te begeleiden. Geen enkele voetballer is het zelfde!
  5. Leg spelers in het voetbal keuzes voor, elke keuze is goed.
  6. Trainers en leiders hebben de kans, spelers zoveel mogelijk keuzes te leren.
  7. Persoonlijk een speler bij je halen en hem bevragen in zijn keuzes is vele malen effectiever dan over het veld roepen.

Een motivatie tip voor u: onthoud waarom je begonnen bent!

Duidelijk?

Voor vragen, ondersteuning of begeleiding in dit onderwerp als trainer of leider van een team weten jullie mij en mijn collega Eltjo Pathuis hier te vinden!
(bronvermedling: http://www.cps.nl/blog/2014/10/20/hoe-verbeter-je-de-motivatie-van-een-leerling)

Door Maarten Liefting - 10 april 2016