Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Buitenpost – Flevo Boys

25 januari 2020, aanvang 14:30 uur
Sportpark De Swadde, Jeltingalaan 80 9285 WL Buitenpost

Opleiden is meer dan winnen bij Flevo Boys

Een goede vriend van mij wees mij op de zeer teleurstellende klassering voor beste jeugdopleidingen in Nederland van Flevo Boys. Wat is er gebeurd met Flevo Boys?

Wanneer ik mij hiervoor probeer te verdedigen , bedenk ik mij waarom eigenlijk? Wat zegt nou een lijst over Flevo Boys en haar jeugdopleiding? Feitelijk is het een opsomming van het aantal punten behaald door de hoogte van de competitie waarin onze bovenste teams spelen. Een team dat in de eerste klasse speelt scoort slechter dan een team dat in de derde divisie speelt.

Trots

We zijn als vereniging afgelopen seizoenen stappen aan het zetten op gebied van voetballen en de beleving van voetballen. Het sportpark is één van de mooiste en meest complete van heel Noord-Nederland. Een kantine compleet in het nieuw en de sportvelden(wel of niet met die ellendige rubberkorrels) namelijk drie kunstgrasvelden, veld vier die vernieuwd zijn. Nog nooit lag er een betere grasmat. Onze kleedkamers, 20 stuks, modern en zeer netjes en schoon altijd, het materiaalbeheer  (ik geloof dat afgelopen twee seizoenen er nog nooit zo weinig materiaal kwijt is  geraakt of kapot is gegaan). En waarschijnlijk vergeet ik hier nog meer dingen te benoemen.

Jeugd opleiden

We zien afgelopen seizoen een nieuwe tendens: meer spelers uit het tweede maken de stap naar het eerste. Dit heeft mede kunnen gebeuren doordat we spelers bij Flevo Boys goede faciliteiten kunnen bieden.

Daarnaast kunnen we trots zijn dat wij als vereniging zeggen: opleiden gaat voor winnen.

We hebben afgelopen 3 seizoenen stappen gemaakt. Trainers van eerste teams zijn van een uitstekend niveau. Zij leiden onze beste jeugdspelers op tot complete voetballers. Het mooie is dat al deze trainers zelf aangeven dit kenmerk het mooiste aan Flevo Boys te vinden. Op de lange termijn gaan we met deze instelling spelers nog beter opleiden voor het eerste.

De toekomst

Hoe gaat dit nu verder? Afgelopen maand is er gestart met een intensere begeleiding van trainers van de voetbalteams. Daarnaast mengt Flevo Boys zich in de discussie van de nieuwe wedstrijdvormen van de KNVB, met de KNVB en andere verenigingen. Ook wordt er onderzocht of we in de vorm van trainersondersteuning met VTON kunnen gaan starten; dit is niet goed genoeg. We zullen duidelijker als vereniging nog meer moeten uitstralen, wat we doen en waarom. Ons motto zou moeten zijn:

Wij zijn Flevo Boys, en zo doen we het hier in de polder.

Daarbij bepaalt het bestuur de stip aan de horizon. Waar gaan we heen en hoe komen we daar. Onderdeel hiervan is, het nieuwe beleidsplan van het bestuur, waar zij vorig jaar mee gestart is. Een ander onderdeel is een nieuwe organisatiestructuur en ook het vernieuwde technisch jeugdplan, dat binnenkort gepresenteerd wordt. Hierin werkt de technische commissie nauw samen met het bestuur en de voetbalcommissie.

Niet altijd de beste wint

Niet de wedstrijd zelf, maar juist het interview zou bij het grote publiek meer beklijven. Dat komt door het antwoord van Adriaanse op de opmerking van Snoeks dat er op de 5-1 overwinning van Roda weinig af te dingen is. Adriaanse: “Dat is scorebordjournalistiek.”

“Voetbal is een spelletje waarbij niet altijd de beste wint”, legt Adriaanse uit. “Ik vind niet dat de beste ploeg gewonnen heeft. Roda wint omdat wij een penalty missen, zij een bal van de zijlijn van veertig meter erin schieten en een vrije trap benutten. Daarna moet ik helemaal alles of niets spelen, en nou ja, hij blijft uit. De keeper doet goed werk, zij kunnen counteren en daardoor winnen ze.”

(bron :http://nos.nl/artikel/577928-co-komt-met-scorebordjournalistiek.html)

Dit motto sluit prima aan bij mijn gevoel waar de vereniging nu staat. Niet de resultaten in behaalde aantal punten in een lijst van beste jeugdopleidingen, niet het aantal wedstrijden gewonnen in de jeugd, niet altijd de beste zal winnen en ook niet het aantal punten behaald door ons eerste elftal. Scorebordjournalistiek voegt niets toe aan voetbal, jeugdvoetbal en opleiden. Het niveau van de zelf opgeleide spelers zegt veel meer. En de manier waarop je voetbalt. En Flevo Boys biedt een scala aan mogelijkheden om hier nog veel meer mee te gaan doen komende seizoenen.

Door Maarten Liefting - 7 januari 2017