Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Marum – Flevo Boys

Zaterdag 2 december, aanvang 15:00 uur
Sportpark De Holten
Hoornweg 40 B, 9363EH MARUM

Handleiding online communicatie Flevo Boys

Flevo Boys maakt gebruik van verschillende online communicatiemiddelen, zoals de website, de App, e-mail en de sociale media kanalen, zoals Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. In deze handleiding lees je wanneer en waarvoor welke middelen we gebruiken bij de vereniging en is aangegeven door wie de middelen worden beheerd. Daarnaast geven we tips over welke communicatiemiddelen trainers en leiders binnen een team kunnen gebruiken

 

Algemene tip over gebruik social media

 • In algemene zin is het belangrijk dat trainers, teamleiders en club functionarissen (in essentie alle vrijwilligers van de vereniging) sociale media uitsluitend op positieve wijze gebruiken. Het is niet handig om meningen/kritiek te ventileren via sociale media.
 • Kwets geen mensen.
 • Denk eerst na voordat je een bericht plaatst.
 • Ook humor is een lastig ding bij digitale middelen.

Een goed en verantwoord gebruik van social media draagt bij aan een positief imago van Flevo Boys. Laten we daar met ons allen aan bijdragen.

Voor vragen kun je terecht bij de coördinatoren van de Voetbalcommissie en Technische commissie, zie flevoboys.nl onder de knop Vereniging.

 

E-mail

Alle contactpersonen binnen de vereniging hebben een e-mailadres. Deze zijn te vinden op de website onder de knop Vereniging. Op deze manier kun je de verenigingen vragen stellen over verschillende onderwerpen.

 • De vereniging stuurt e-mails naar de leiders en trainers van teams om hen op de hoogte te brengen van verschillende zaken binnen de vereniging, zoals winterprogramma, wanneer materiaal ophalen.
 • Binnen een team maakt de leider een lijst met e-mailadressen, zodat er onderling gecommuniceerd kan worden via de e-mail. De mail wordt gebruikt voor ‘zakelijke’ mededelingen, zoals het speelschema doorgeven en de adressenlijst.

Tip

 1. Het is goed om af te spreken met het team (ouders en/of spelers) dat de informatie over de wedstrijden, de zakelijke info, via de e-mail gaat. Zo kan niemand zeggen: ‘ik wist het niet’.
 2. Maak de e-mail over de wedstrijd van een aankomende zaterdag kort en krachtig, want niet alle ouders kunnen even goed Nederlands lezen. Daarbij komt dat mensen sowieso vluchtig lezen en heeft een korte en duidelijke e-mail meer effect.

Een voorbeeld:

Zaterdag 2 mei spelen we uit tegen SC Bant E2, Sportsingel 28.

Verzamelen                          8.00 uur bij Flevo Boys

Vertrek                                  8.10 uur

Spelen                                    9.00 uur

Wassen                                  Jan

Kleedkamer aanvegen        Els

 

WhatsApp

Deze app (of vergelijkbare apps als Messenger en Telegram) is handig om te gebruiken in een team, omdat het een snel kanaal is en je kunt een groepsapp aanmaken. Zo kun je je team snel op de hoogte brengen van bijvoorbeeld het niet doorgaan van een training of een T-shirt dat kwijt is.

Tip

 • Ook bij WhatsApp is het goed om met ouders en kinderen van het team afspraken te maken over wat je wel en niet appt. De team-app is voor de ‘zakelijke’ berichten: training gaat door, tijd van wedstrijd is verschoven etc.
 • Je kunt voor de spelers zelf een eigen groepsapp maken, zodat zij met elkaar kunnen contacten. Jongeren hebben vaak een eigen telefoon. Zij willen graag met elkaar contact hebben. Zorg ervoor dat het contact van de jongeren los staat van de meer zakelijk appgroep van ouders. Je ziet vaak gebeuren dat de kinderen van een team ook andere kanalen hebben om met elkaar contact te hebben, zoals snapchat of Instagram.
 • Sommige kinderen zitten ook in de ouderen groepsapp, omdat hun ouders dat niet kunnen of willen. Het is belangrijk dat je hen begeleidt met het verschil in deze groepen. De meeste kinderen hebben dat snel door.
 • Net als alles in het leven moeten kinderen de kans krijgen om te leren en fouten te maken. Dat geldt ook voor het gebruik van sociale media en WahtsApp. Ons advies is: houd in de gaten wat er in deze groepen gebeurt. Probeer dat op een open manier te doen, zodat je kunt bespreken wat je wel en niet tegen elkaar zegt.
 • Ook het gebruik van emoticons is voor sommigen lastig. Begeleid de kinderen daarbij.

 

Website flevoboys.nl

De website van Flevo Boys geeft informatie over de vereniging, zoals nieuws, activiteiten, wedstrijdprogramma, uitslagen en standen, bestuurszaken, afgelastingen, trainingsstof en nieuws over Flevo Boys 1. Houd als team de website in de gaten houden voor bijvoorbeeld:

 • Wanneer de velden dicht zijn in de zomer en winter.
 • Wanneer je de tenues kunt ophalen.
 • Wanneer de nieuwjaarsreceptie is.
 • Organisatie familiedag.
 • Hoe doen onze teams het in de bekerwedstrijden.
 • Wie zijn er kampioen geworden.
 • Hoe vergaan het de eerstejaars D-teams in de najaarscompetitie.

Als team kun je nieuws doorgeven aan de webredacteur@flevoboys.nl. Schroom niet, gewoon doen!

Tip

Een tekst wordt goed gelezen als er beeldmateriaal bij zit, zoals foto’s of een film.

 

Facebook

Flevo Boys heeft een Facebookpagina waar informatie, foto’s en video’s op wordt gezet over de vereniging, de vrijwilligers en leden (teams). Het is aanvullende informatie op de website, met vaak mee beeldmateriaal. Elk team kan een eigen Facebook Flevo Boys teampagina gebruiken. Eén iemand van het team is de zogenoemde beheerder van deze pagina. Hierop kun je al het nieuws over het team delen, zoals:

 • Verslag van de wedstrijd.
 • Foto’s en filmmateriaal (een film is bijvoorbeeld met iMovie gemakkelijk te maken).
 • Verslag van de trainingen, wat staat er deze week centraal.Is het voetbalseizoen voorbij, dan zorg Flevo Boys ervoor dat de pagina van bijvoorbeeld D7 naar de nieuwe D7 gaat.

Iemand van het nieuwe D7 wordt dan de manager van de pagina. Je neemt de hele pagina over met alle ‘vind ik leuks’ en historie.

Heb je vragen over het gebruik van Facebook, deze kun je stellen aan socialmedia@flevoboys.nl.

Tip

 • Facebook van een team is bedoeld om de binding met het team te versterken op een leuke en gezellige manier. Zo blijft iedereen op Facebook op de hoogte van het reilen en zeilen van het team. Ons advies is om voor de zakelijke informatie toch de e-mail te gebruiken.
 • Ook hier geldt: een tekst wordt goed gelezen als er beeld materiaal bij zit, zoals foto’s of een film.

 

Twitter @Flevoboys

Het twitteraccount van de vereniging wordt gebruikt om nieuws van de vereniging te delen. Het zijn korte berichten. Het is handig om dit account te volgen, omdat het een snel medium is. De wedstrijden van Flevo Boys 1 kun je bijvoorbeeld live volgen via Twitter.

Tip

Heb je iets voor Twitter, dan kun je ook hiervoor terecht bij socialmedia@flevoboys.nl.

 

Instagram

Instagram is een medium dat veel door jongeren wordt gebruikt (60% van de gebruikers zijn onder de 35 jaar). Bij Instagram gaat het om inspirerend beeldmateriaal en de interactie die je met elkaar hebt over Flevo Boys of bijvoorbeeld een evenement. Je kunt hashtags gebruiken en mensen taggen.

Tip

 • Dus heb je een inspirerende foto die gaat over voetbal of Flevo Boys, stuur deze op aan socialmedia@flevoboys.nl of appen naar 06 22 78 91 95.

 

YouTube /Flevo Boys Emmeloord

Het YouTube kanaal van Flevo Boys wordt gebruikt voor verslagen gemaakt door Flevo Boys TV. Dit zijn wedstrijdverslagen van Flevo Boys en sfeerverslagen van de vereniging. Op termijn kunnen voorbeeldtrainingen en wedstrijdanalyses worden toegevoegd.

Tip

 • Mocht je een filmpje hebben over bijvoorbeeld een trainingsoefening of over hoe je een penalty neemt, stuur deze dan op aan flevoboystv@flevoboys.nl.

 

Kampioen geworden? Doe dan het volgende

 1. Meld aan de coördinator(en) wanneer de kampioenswedstrijd is en of je kampioen bent geworden of niet.
 2. Maak een groepsfoto van het winnende team met begeleiding in juich stemming.
 3. Schrijf alle namen van de spelers en begeleiders in een tekst met daarbij: kampioen voorjaarcompetitie, najaarscompetitie, hele competitie of in de beker, niveau/ klasse en wellicht wat leuke wetenswaardigheden.
 4. Stuur deze op naar:
 • plaatsen op eigen Facebookpagina
 • socialmeda@flevoboys.nl (twitter en facebook Flevo Boys algemeen)
 • webredacteur@flevoboys.nl (website Flevoboys.nl)
 • redactie@denoordoostpolder.nl (voor in de krant) met cc aan prencommunicatie@flevoboys.nl
 1. Op de familiedag, derde dinsdag in juni, worden de kampioenen gehuldigd op de club.

Door Maarten Liefting - 21 augustus 2015