Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Flevo Boys – Go Ahead Kampen

Zaterdag 9 december, aanvang 15:00 uur
Sportpark Ervenbos
Espelerlaan 80, 8302DC EMMELOORD

“Regels zijn regels…, en daar hoort iedereen zich aan te houden”

"Flevo Boys voert de corona-regels door waarbij de leden zoveel mogelijk vrijheid blijven ervaren. Meer kunnen wij op dit moment niet doen. Er wordt bovendien toegezien op de naleving ervan. En ja…, uiteindelijk is het bestuur verantwoordelijk”, aldus voorzitter Henderikus Oostra.

Na een periode van gedwongen rust, komt Flevo Boys weer heel geleidelijk op gang. Een beperkende factor blijven de corona-maatregelen. “We doen ons best om het iedereen maximaal naar de zin te maken. Maar ook wij hebben te maken met strenge regels, overheidstoezicht én onze bestuurlijke verantwoordelijkheid”, aldus voorzitter Henderikus Oostra. “Gelukkig kunnen de meeste leden daar begrip voor opbrengen.”

Een zonnige zaterdag op sportpark Ervenbos. Zomaar doorlopen bij de ingang is er niet bij. Er geldt een verplichte bezoekersregistratie die door vrijwilligers wordt uitgevoerd. En wie gezelligheid zoekt in de kantine, kan door vrijwilligers teruggestuurd worden, omdat alle beschikbare plaatsen al bezet zijn. De businessclub bezoeken kán wel, maar dan wel via een online aanmelding. En op het terrein zijn looplijnen aangebracht en zelfs langs het hoofdveld is om de 1,5 m een witte stip gezet. Iedereen weet daardoor wat een goede plek is om naar het voetbal te kijken. “Voor een buitenstander lijkt het alsof we het zomaar even geregeld hebben. Maar je moet weten dat we te maken hebben met voorschriften van de KNVB en van de overheid. Het is soms moeilijk uit te leggen aan de leden waarom we doen wat we doen”, aldus Oostra.

Maar regels zijn toch regels?

”Was het maar zo gemakkelijk. De algemene regels zijn inderdaad bekend, maar de toepassing van die regels is voor elke vereniging weer anders. Flevo Boys voert regels door waarbij de leden zoveel mogelijk vrijheid blijven ervaren. Meer kunnen wij op dit moment niet doen. Er wordt bovendien toegezien op de naleving ervan. En ja…, uiteindelijk is het bestuur verantwoordelijk.”

Maar de leden begrijpen de huidige situatie toch wel?

“Er is veel waardering voor de wijze waarop we op dit moment werken. Daarbij krijgen we in de uitvoering overigens heel veel steun van een grote groep vrijwilligers. Dat zijn mensen die hun verantwoordelijk nemen in het belang van alle Flevo Boys leden en bezoekers van wedstrijden. Maar ik constateer ook hoe aan klein aantal leden zich soms kan gedragen in de richting van die vrijwilligers. Dan moet ik soms wel even tot tien tellen. Onbeschoft is een zwaar woord met veel lading…, maar ik kan er geen ander woord voor vinden. Hij lijkt wel alsof die mensen hun eigen regels belangrijker vinden die de afspraken die wij als vereniging hebben gemaakt.”

Hoe ga je daar als bestuur mee om?

“In de eerste plaats krijgen de vrijwilligers onze onvoorwaardelijke steun. Verder proberen we met een goed en rustig gesprek begrip te kweken voor de huidige situatie. Niet iedereen reageert daar even begripvol op. Dat is best wel frustrerend.”

Deze week werd bekend dat de overheid BOA’s in gaat zetten bij verenigingen. Wat betekent dat voor Flevo Boys?

“Als iedere bezoeker zich gedraagt zoals afgesproken, is er niets aan de hand. Bestuursleden lopen niet als controleur langs het veld om iedereen aan te spreken op gedrag, dat is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Maar als we ons met z’n allen niet houden aan de corona-maatregelen en een BOA constateert dat, sluit ik niet uit dat het sportpark weer op slot gaat. Ik ga er echter niet vanuit dat we het zover laten komen. Want we zijn toch allemachtig blij dat we weer lekker op gang komen. Om het enthousiasme en plezier van onze jeugd te zien, of van onze eigen koploper in de hoofdklasse te kunnen genieten. Ja toch?”

Door Flevo Boys - 23 september 2020