Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Broekster Boys – Flevo Boys

Zaterdag 7 oktober, aanvang 14:30 uur
Sportpark Damwoude
Lytse Loane 124, 9104CJ DAMWALD

Voorbeschouwing d’Olde Veste – Flevo Boys

De ontknoping in de Vierde divisie B wordt zenuwslopend. Voor Flevo Boys zijn alle scenario’s nog mogelijk tijdens de laatste speelronde: van rechtstreekse degradatie tot handhaving zonder nacompetitie. Flevo Boys speelt komende zaterdag om 14.30 uur de kraker tegen directe concurrent d’Olde Veste en zal vanuit Steenwijk ook de verrichtingen in Friesland volgen.

Foto Annalies Klompe

Als de belangen groot zijn, is het voetbal doorgaans niet geweldig. Dat bewees de wedstrijd van Flevo Boys afgelopen zaterdag tegen WV-HEDW. Maar het resultaat is cruciaal en wat dat betreft kan de ploeg van trainer Arjen Postma terugkijken op een geslaagde middag. Door een doelpunt van invaller Aron Kleefstra in de slotfase won Flevo Boys met 1-0, nadat Timon Rorije eerder nog een penalty had gemist. Het zijn drie zeer belangrijke punten.

Dit zijn de scenario’s

Flevo Boys staat nu op de dertiende plaats met 29 punten. Dat is evenveel als nummer veertien CSV Apeldoorn, maar zij hebben een minder doelsaldo. Op dit moment zou dat voor beide clubs nacompetitie betekenen. Op plek vijftien staat d’Olde Veste met 28 punten, één minder dus dan Flevo Boys en CSV Apeldoorn. Hekkensluiter HZVV is al gedegradeerd. Op de veilige twaalfde plaats staat Buitenpost met 32 punten.

Als Flevo Boys komende zaterdag van d’Olde Veste wint ontloopt het sowieso rechtstreekse degradatie. En Flevo Boys kan zich bij winst zelfs nog rechtstreeks handhaven. Dan moet het zelf winnen en Buitenpost moet verliezen. Het gat met Buitenpost is nu drie punten, maar Flevo Boys heeft een beter doelsaldo. Dat is namelijk -18 tegenover -26 van de Friezen.

Behalve d’Olde Veste en Flevo Boys spelen ook Buitenpost en CSV Apeldoorn zaterdag tegen elkaar. Er is ook nog een scenario waarin Flevo Boys van d’Olde Veste wint, maar alsnog door CSV Apeldoorn op doelsaldo (nu -18 om -22) wordt gepasseerd in de strijd om plek twaalf. Maar dan moet Apeldoorn dus wel veel goals goedmaken op Flevo Boys.

Verliest Flevo Boys van d’Olde Veste dan is de ploeg rechtstreeks gedegradeerd, tenzij CSV Apeldoorn ook verliest van Buitenpost en op doelsaldo onder Flevo Boys blijft. Bij een gelijkspel tussen d’Olde Veste en Flevo Boys blijft Flevo Boys de ploeg uit Steenwijk één punt voor en volgt nacompetitie tegen degradatie.

Wisselvallig

Tegenstander d’Olde Veste is bezig aan een wisselvallige reeks. Van de laatste tien competitiewedstrijden werden er vier gewonnen, vier verloren en twee gelijkgespeeld. In de degradatiestrijd deed d’Olde Veste afgelopen weekend net als Flevo Boys goede zaken door met 0-1 te winnen op bezoek bij de amateurs van Ajax. Vorige week woensdag won d’Olde Veste nog de districtsbeker door SC Genemuiden met 1-2 te kloppen.

Eerder dit seizoen won Flevo Boys thuis van d’Olde Veste met 4-2. Dat was tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop. Thomas Potters was de grote man met drie treffers en ook Aran Nijboer maakte een doelpunt. Flevo Boys weet dus dat het de tegenstander uit Steenwijk kan verslaan.

Ontknoping

Het belooft een bloedstollende ontknoping te worden op de laatste speeldag. De degradatiestrijd kent allerlei scenario’s, waarbij de vier overgebleven ploegen ook nog eens allemaal tegen een concurrent spelen. Regelmatig zal er op de telefoon worden gekeken naar de tussenstanden.

Flevo Boys heeft aan een gelijkspel genoeg om in ieder geval rechtstreekse degradatie te ontlopen, maar zal voor de winst gaan. Dan gaat het namelijk met een positief gevoel de nacompetitie in en is er dus zelfs nog kans op directe handhaving. En dat zou natuurlijk helemaal een geweldige uitkomst zijn.

Voorbeschouwing door: Mark Broersma

Door Peter Santbergen - 23 mei 2023