Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Broekster Boys – Flevo Boys

Zaterdag 7 oktober, aanvang 14:30 uur
Sportpark Damwoude
Lytse Loane 124, 9104CJ DAMWALD

Voorbeschouwing Flevo Boys – DETO Twenterand

Afgelopen zaterdagmiddag konden iets na half vijf de kurken van de flessen, want toen werd duidelijk dat Flevo Boys zich twee duels voor het einde definitief ging handhaven. Een 1-1 gelijkspel tegen koploper Staphorst bleek voor de promovendus genoeg om in ieder geval nog een seizoen Hoofdklasse B veilig te stellen. Nu resten er nog twee competitiewedstrijden, te beginnen zaterdag tegen nummer voorlaatst DETO Twenterand. Voor Flevo Boys zullen die twee duels vooral opwarmertjes zijn richting de bekerfinale van zaterdag 8 juni.

Twee weken geleden nam Staphorst de eerste plaats in de competitie over, maar de nieuwe lijstaanvoerder oogde onrustig in de openingsfase tegen Flevo Boys. Wellicht uit angst om die koppositie bij een slecht resultaat meteen weer van de hand te doen. Flevo Boys speelde onbevangen in het zonnige weer, maar moest desondanks wel na een half uur een tegentreffer slikken. Met een goede pass stuurde Mike Reuvers spits Ferdi ter Avest weg en hij knalde beheerst zijn elfde treffer van het seizoen binnen. Staphorst kwam door die goal beter in de wedstrijd, maar verzuimde voor rust de voorsprong te verdubbelen. Ook na de pauze was Staphorst wel de bovenliggende partij, maar bleef Flevo Boys in leven en loerde het op dat ene kansje om toch nog een resultaat te halen. Het wachten van Flevo Boys pakte uiteindelijk goed uit, want zeven minuten voor tijd zette aanvoerder Aran Nijboer met een hard schot in de hoek na een mooie aanval de 1-1 op het scorebord.

Johan Tiems had daarna zelfs nog voor de Emmeloordse zege kunnen zorgen, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. In de slotfase had de overwinning ook nog de kant van Staphorst op kunnen vallen, maar het bleef uiteindelijk 1-1. Dit was hetzelfde resultaat als in Emmeloord op de eerste speeldag. Staphorst raakte hierdoor de koppositie kwijt en staat nu derde. En door dit behaalde punt en het feit dat de concurrentie opnieuw punten liet liggen, is Flevo Boys twee wedstrijden voor het einde dus al zeker van handhaving in de Hoofdklasse B. Nummer dertien CSV Apeldoorn gaat de achterstand van zeven punten niet meer goedmaken in twee wedstrijden. Flevo Boys zou in het slechtste geval nog twaalfde kunnen worden, maar dan moet Buitenpost twee keer winnen en een veel slechter doelsaldo repareren. Voor Flevo Boys is de achtste plaats nog het hoogst haalbare.

Strijd om handhaving

Afgelopen maandag bleek uit een loting dat Flevo Boys de finale van de districtsbeker tegen VEV’67 op zaterdag 8 juni om 15:00 uur thuis in Emmeloord speelt. Dat wordt dus officieel de laatste thuiswedstijd van dit seizoen. Komende zaterdag speelt Flevo Boys het laatste thuisduel in de competitie, dan tegen DETO Twenterand. DETO heeft nog alles om voor te spelen. De ploeg staat op de voorlaatste plaats en heeft twee duels om directe degradatie af te wenden. Het verschil met WHC en CSV Apeldoorn, die op de nacompetitieplekken staan, is respectievelijk één punt en twee punten. Rechtstreekse handhaving is voor promovendus DETO ook nog mogelijk, maar dan moet het in twee duels vier punten goedmaken ten opzichte van nummer twaalf Buitenpost. Afgelopen zaterdag verloor DETO thuis met 0-2 van Genemuiden, dat daardoor ook zo goed als zeker is van nog een jaar in de Hoofdklasse.

Eerder dit seizoen

Eerder dit seizoen won Flevo Boys in de vierde speelronde in Twenterand met 0-1 van DETO. In dat duel kwam Flevo Boys na een minuut al op voorsprong, maar het zag die treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. Frank Post zorgde na zo’n twintig minuten echter alsnog voor de openingstreffer. Het verdere verloop van de wedstrijd was zeer matig. DETO kreeg eigenlijk maar één echt grote kans en verder deelden beide teams over en weer wat speldenprikjes uit. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de goal van Post de enige van de wedstrijd zou blijken. Deze zege betekende destijds dat Flevo Boys voor de vierde wedstrijd op rij ongeslagen bleef en voor de tweede keer op rij won.

Voorbereiding op de finale

Kijkend naar het slot van de competitie werd het duel van aanstaande zaterdag tegen DETO vooraf gezien als cruciaal in de strijd om handhaving voor Flevo Boys. Maar door een knap gepakt punt tegen Staphorst doet dit duel er eigenlijk niet zoveel meer toe nu Flevo Boys de handhaving al binnen heeft weten te slepen. De wedstrijd tegen DETO en die op de laatste speeldag tegen Excelsior’31 zijn nu vooral twee voorbereidingswedstrijden op de bekerfinale tegen VEV’67 uit Leek, dat uitkomt in de Tweede klasse. Flevo Boys kan nu met een gerust hart toewerken naar dit toetje van het seizoen en proberen de tweede beker op rij binnen te halen, zonder te worden gestoord door het degradatiespook dat om de hoek komt kijken.

Voorbeschouwing door: Mark Broersma

Door Peter Santbergen - 15 mei 2019