Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Buitenpost – Flevo Boys

25 januari 2020, aanvang 14:30 uur
Sportpark De Swadde, Jeltingalaan 80 9285 WL Buitenpost

Vrijwilliger in beeld

Harriët Schoenmaker is het levende bewijs van het feit hoe belangrijk een goed functionerende vrouwenafdeling binnen Flevo Boys is. Zij kwam in de jaren negentig voor de liefde van Drenthe naar Emmeloord, begon bij Flevo Boys met voetballen en is inmiddels druk bezig om bij onze club een indrukwekkende vrijwilligers-CV op te bouwen.

Harriët Schoenmaker, lid activiteitencommissie

Vorig jaar kwam Harriët, in het dagelijks leven compliance officier voor de Rabobank, wat meer in beeld nadat ze lid was geworden van de jubileumcommissie. Deze commissie zorgde voor ijzersterke activiteiten in het jubileumjaar, waarvan er enkele een vaste plaats hebben verworven in het Flevo Boys-activiteitenprogramma. Een groot deel van de jubileumcommissie is inmiddels activiteitencommissie geworden.

Boerderij

Harriët is opgegroeid in een groot boerengezin tussen Witteveen en Westerbork. Ze voetbalde op de boerderij veel met haar broers, maar meldde zich nooit aan bij een voetbalclub. Dat deed ze wel toen ze met Adrie Omtzigt en in Emmeloord ging samenwonen. Na een jaar Flevo Boys dames 2 werd ze gevraagd voor dames 1, waar ze zich ontwikkelde tot een degelijke vleugelverdediger. Harriët heeft een prachtige tijd gehad met vrouwen die een fanatiek en hecht team vormden en waarvan sommigen vriendinnen werden. Zo kwam de hele selectie in 1998 naar de bruiloft van Harriët en Adrie.

Toen ze zwanger werd van oudste dochter Valerie voetbalde ze nog even door tot het einde van het seizoen 2000-2001. Een leider van een tegenstander grapte dat dit niet eerlijk was omdat Flevo Boys met een extra speler op het veld stond…. Ondanks haar wel zeer vroege debuut in dames 1 van Flevo Boys, ging  Valerie toch liever hockeyen. Ze is actief voor de Meeuwen. Ruim twee jaar later werd Harriët  zwanger van Juliën.

In 2006 werd het veteranenteam dames 4 opgericht, waar Harriët voetbalde met veel van haar ex-teamgenoten van dames 1. Het was de glorietijd van het damesvoetbal bij Flevo Boys met een hoog niveau van dames 1 en daarnaast drie seniorenteams!

Vrijwilliger zijn was en is voor haar vanzelfsprekend. Ze werd in 1996 lid van de redactiecommissie van het clubblad. Ze nam in 1998 plaats in de damescommissie, waar ze enkele jaren actief is geweest.  In 2016 werd ze gevraagd als coördinator van de damesafdeling, waarbij ze bezig was met de indeling van de teams en het zoeken van de juiste leiders en trainers. Typisch een klus waarop altijd veel commentaar is. ,,Dat klopt wel’’, zegt Harriët. ,,We blusten veel brandjes door goed uit te leggen hoe het proces was verlopen. Soms werd ik wel moe van mensen die tot op detailniveau alleen maar aan zichzelf dachten en dan ook nog om de direct betrokkenen heen bij de commissie liepen te klagen. Dat is de enige vrijwilligersklus geweest waarmee ik voortijdig ben gestopt.’’

Juliën ging, gelukkig voor Harriët, wel op voetbal. Als vierjarige bij de kabouters en als vijfjarig jongetje met een veel te grote broek in het allerlaagste team van Flevo Boys: F16. Adrie heeft niet zoveel met voetbal, maar Harriët werd graag leider. Ze combineerde de zachtheid van de moeder, het sociale van een groot gezin op het Drentse platteland met haar fanatisme als voetballer. Als leider ging ze elk jaar mee met Juliën. ,,Ik vond het begeleiden van die teams ontzettend leuk. Maar het was ook wel een ontdekkingsreis. Wat kun je wel doen, wat niet. Een cursus daarvoor kregen we niet. Je biedt je aan als leider, daar wordt ja op gezegd en dan mag je het verder eigenlijk zelf invullen, met uiteraard Meint Heidema als vraagbaak. Maar gedurende het seizoen kreeg ik weinig klachten en veel waardering, dus ik denk dat ik het best redelijk deed J’’

In JO13-2 gaf Juliën aan dat hij liever niet meer wilde dat zijn moeder leider was. Zijn moeder altijd dichtbij als hij aan het voetballen was, hij was er even klaar mee. Inmiddels speelt hij in JO15-2, onder meer samen met de tweeling Derk en Bram Buikema. Hun vader Nico is nu leider en Harriët vindt dit een prima keuze. ,,Al gaf Juliën aan dat hij het nu niet meer erg zou vinden als ik weer leider zou zijn. Vond ik toch leuk om te horen,’’ lacht ze.

Harriët kijkt nu lekker ontspannen bij JO15-2 en heeft haar handen vrij voor de activiteitencommissie. Samen met Frank Aarden, Jorien Klompe, André Mulder en Paula van der Woude ondersteunt ze clubmensen die, vaak buiten het voetbal om, activiteiten organiseren. Het vijftal probeert zo voor elke leeftijdscategorie iets op te zetten. Van een kampeernacht voor E-pupillen, een spelletjesmiddag voor de allerjongsten, een chillavond voor de JO-15-voetballers,  et cetera.

De activiteitenagenda voor dit seizoen is ook al weer goed gevuld. Sommige activiteiten waren het afgelopen seizoen een groot succes, andere hebben meer aanlooptijd nodig. ,,We ontmoeten vooral veel enthousiasme, maar aan sommige activiteiten moeten we flink trekken. We werken met vaste data, zodat leden deze dagen makkelijker vrij kunnen houden. Dan gaan die activiteiten ook wel lopen. Er is in ieder geval al veel meer te doen bij Flevo Boys dan een aantal jaren geleden. En wij hebben er als activiteitencommissie ook veel lol in,’’ aldus Harriët tot slot.

Verder is Harriët een paar keer per seizoen als gastvrouw actief in de bestuurskamer bij thuiswedstrijden van het eerste. En verder is ze penningmeester van de Club van 100 van Flevo Boys, de club die de voetbalvereniging ondersteunt bij het doen van investeringen in de accommodatie. Zoals het plaatsen van nieuwe tribunestoeltjes, een pannakooi en de aanschaf van nieuwe doelen voor de pupillen.

Tot slot: als er leden zijn die leuke ideeën hebben. Meld ze bij de activiteitencommissie: Harriët en haar collega’s geven je antwoord en helpen je eventueel verder.

Door Paula van der Woude - 7 september 2018