Flevoboys

Voetbal voor iedereen!

Go Ahead Kampen – Flevo Boys

zaterdag 26 mei, aanvang 15:00 uu
SportparkCellesbroek, Kampen

Vrouwen en meisjesvoetbal, een sport voor vrienden en familie

Ik probeer al jaren van vrouwenvoetbal te houden, maar het lukt mij niet. Mijn grootste probleem: het lijkt niet op mannenvoetbal. Daar mag ik wél heel graag naar kijken, mannenvoetbal. Het is prettig dat er bij mannenvoetbal toch meestal 22 mensen – mannen – op het veld staan die aardig kunnen voetballen.

Vrouwen en meisjesvoetbal is van een andere orde. Niet neerbuigend bedoeld begrijp mij goed. Maar wanneer ik een wedstrijd of een training zie, merk ik dat er verschillen in zitten. Verschillen die ook elke niet voetbalkenner kan onderscheiden. Waar de rechtsbuiten van C1 bijvoorbeeld gracieus langs 2 verdedigers glipt, doet de rechtsbuiten van MC1 dit door als het ware met bal en al de tegenstander omver te lopen. Het lijkt als zij geen enig gevoel voor de bal en tegenstander heeft.

Ik hoor daarnaast langs de lijn van, veelal mannen, dat het niet het niet lekker wegkijkt. Wanneer er op het veld iets niet goed lukt of loopt wordt er gewezen. Geen enkele voetballer verdient dit, die zo bezig is om zijn of haar beste te doen.

”Dat dezelfde fouten gemaakt worden door de centrale verdedigers van het Nederlands Elftal lijkt niks uit te maken”

Zij komen er zelfs genadiger vanaf, daarbij in ogenschouw gehouden dat wij als volk heel trots maar vaak ook heel kritisch zijn op onze oranje paradepaardjes.

Ik ben zelf een groot strijder van aanmoedigen en positiviteit langs het veld bij voetbal. Deze mannen (die zelf de 100 meter in 45 minuten lopen) die langs de lijn staan en staan te wijzen en het staan af te keuren. Ik denk dat zij niet beter weten. Daarmee gezegd hebben dat dit niet langs het veld hoort. Vrouwen en meisjesvoetbal behoeft een andere benaderingswijze. Als ik met trainers, leiders of andere vrijwilligers praat, wie nauw betrokken zijn bij het vrouwen en meisjesvoetbal proef ik een hele positieve sfeer. De eenheid, gezelligheid en positiviteit in het vrouwen en meisjesvoetbal is een keer zo sterk als bij de mannen en jongensvoetbal. Waar het niveau steeds meer lijkt op van als ik maar op Instagram er goed op sta in plaats van erin vliegen.

Het wordt tijd dat we stoppen met het vergelijken van vrouwenvoetbal met mannenvoetbal

Een simpele oplossing ligt voor de hand. Laten we kijken naar het voetbal van vrouwen en meisjes als voetbal. Niet meer vergelijken met mannen en jongensvoetbal. Alleen dan kan je pas het ware vrouwen en meisjesvoetbal zien.

”In geen enkele tak van sport komt dit voor behalve bij onze eigen voetbal”

Wanneer je de vergelijking niet meer trekt zie je dat het gezellig is bij deze teams. Er wordt veel gelachen, er kijken veel ouders en er is een en al plezier op het veld. Dan is het alleen nog maar een bonus dat de meiden op het veld hard werken, hun best doen en op hun niveau presteren. Hier komen ook mooie acties voor, wie nog gewaardeerd worden door iedereen in het team.

Sfeervol en gezelligheid

Er hangt een ontspannen sfeer langs het veld. Er wordt veel gekletst, niet alleen de meiden, maar ook door ouders, opa en oma’s en andere bekenden van de voetbalsters. Het ons kent ons gehalte is hoog. Wat een soort van Brabantse gezelligheid heeft. Een fijnere manier om voetbal te kijken is er niet in mijn ogen.

Laten we die mannenvoetbalbril afzetten en gewoon genieten van vrouwenvoetbal zoals het op zijn puurst is.

Door Maarten Liefting - 10 oktober 2015